top of page
Screenshot_2020-10-16 45 5x20_cover ΝΕΟ

Δεκαεφτά θαλασσινά αφηγήματα με ιστορικό, πραγματικό πλαίσιο και αφετηρία στοιχεία αντλημένα από αρχειακές μαρτυρίες, από επίσημα έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου Κεφαλονιάς.Περιπέτειες νησιωτών και εμπόρων στα νερά της Μεσογείου, αντίξοες συνθήκες ταξιδιού, πάλη με ανέμους και κύματα, ναυάγια και επιθέσεις πειρατών, ληστείες εμπορευμάτων σε θάλασσα και στεριά.Νησιώτες Κεφαλονίτες και άλλοι ξανοίγονται σε κοντινές ή μακρινές θάλασσες μεταφέροντας εμπορεύματα, ελπίδες κι όνειρα, αλλά συχνά ο γυρισμός στο νησί είναι αποτέλεσμα σοβαρής απώλειας και καταστροφής. Το ίδιο αίσθημα βιώνουν κι όσοι ξένοι ναυτικοί αναγκάζονται να προσεγγίσουν στην Κεφαλονιά δηλώνοντας την ζημιά που είχαν υποστεί από τη μανιασμένη θάλασσα.Από το κεντρικό Ιόνιο και τον Κορινθιακό, στα μεγάλα πλάτη της Μεσογείου αναδύονται και κορυφώνονται οι αγωνίες, αλλά και βρίσκονται αγκυροβόλια όπου ακουμπάνε οι ελπίδες των ταλαιπωρημένων ναυτικών.Το βιβλίο περιλαμβάνει γλωσσάρι ναυτικών όρων και ιδωματικών λέξεων, όπως επίσης έναν πίνακα των κυριότερων ανέμων και ανεμολόγιο ή, όπως λένε οι ναυτικοί, το ρόδο των ανέμων.Οι αφηγήσεις απευθύνονται σε λάτρεις της ιστορίας, της θάλασσας και της περιπέτειας.

 

 

1η έκδοση: 2020. Διαστάσεις: 14x20 εκ / σελ. 236, ISBN 978-618-8467-61-3

Screenshot_2020-08-13 Αναμνήσεις Αρχείου

Ο ιστορικός Νίκος Γ. Μοσχονάς θυμάται την όμορφη περιπέτεια που του επεφύλασσε το καλοκαίρι του 1970, όταν κλήθηκε να αναλάβει την διάσωση και την ανασύσταση του Ιστορικού Αρχείου Κεφαλονιάς. Ένας θησαυρός θαμμένος στη σκόνη, τα παρασιτοκτόνα και την υγρασία: αυτό περίμενε τον ιστορικό στο όμορφο νησί, για να περάσει το καλοκαίρι του μακριά από τον ήλιο, μέσα σε σκοτεινούς χώρους γεμάτους έγγραφα. Το πολύτιμο υλικό χρειάστηκε μεγάλο κόπο για να διασωθεί, αλλά είδε επιτέλους το φως και έγινε προσβάσιμο από τους ερευνητές. 

 

 

 

1η έκδοση: 2018. Διαστάσεις: 14x19 εκ / σελ. 120, ISBN 978-618-5234-07-2

Screenshot_2020-08-13 Άδηλα και Έωλα arc

Δεν είναι απίθανο να ισχυριστεί κάποιος πως το όνομα Υψηλάντης προέρχεται από κάποιον πρόγονο της μεγάλης οικογένειας που καταγόταν από τους ορεσίβιους Σκοτσέζους, τους Χαϊλάντερς… που εγκαταστάθηκαν στην Ανατολή και έγραψαν το επώνυμό τους επί το ελληνικότερον. Ποιος θα καθίσει να ψάξει την ετυμολογία του ονόματος και πού να βρει πληροφορίες για κάποιο χωριό Υψηλή στον Πόντο; Βέβαια, υπάρχει και το χωριό Υψηλάντης στη Βοιωτία και η πόλη Ypsilanti – χαϊδευτικά Ypsi – στην πολιτεία Michigan των Η.Π.Α., αλλά αυτές οι ονομασίες προέκυψαν χάρη στα ανδραγαθήματα του Δημήτριου Υψηλάντη κατά την ελληνική Επανάσταση.

 

Στο βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνονται μερικά παράδοξα που άλλοτε προκαλούν ερωτήματα κι άλλοτε περνούν απαρατήρητα. Πολλές φορές, προκύπτουν από την προσπάθεια ερμηνείας κάποιου τυχαίου στοιχείου ή περιστατικού. Αλλά και ο εντοπισμός συμπτώσεων προκαλεί το ενδιαφέρον, καθώς και η προσπάθεια εξωραϊσμού ονομάτων που έχουν προκύψει από καταστάσεις μη αποδεκτές ή από χαρακτηριστικά μη αρεστά. Σε αυτά, ας προστεθούν και κάποια ολισθήματα γραφής. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξει και μια απλούστερη, φυσικότερη εξήγηση, χωρίς να πρέπει να οδηγηθεί κάτι σε ακραίες αναζητήσεις.

 

Όσα ακολουθούν αποτελούν μια μικρή συμβολή στην αναζήτηση του ιδιότυπου.

 

1η έκδοση: 2019. Διαστάσεις: 14x20,5 εκ / σελ. 222, ISBN 978-618-5234-20-1

 

Scan002.jpg

Ένα ιδιαίτερο μάθημα Ιστορίας και Μικροϊστορίας με θέματα που ξεκινάνε από τα αρχαία χρόνια και φτάνουν μέχρι τον 19ο αιώνα. Εστιάζοντας σε διαχρονικά καθημερινά ζητήματα, επεξεργάζεται στιγμές που συνήθως παρακάμπτονται από την διδασκαλία της Ιστορίας, καθότι προορίζονται κυρίως για τους μελετητές. Κι όμως, αυτά είναι τα θέματα που αφορούν όλον τον κόσμο πολύ περισσότερο από τις χρονολογίες και τα μεγάλα γεγονότα. Οι κοινές και οικείες στιγμές του δυτικού κόσμου (διατροφή, ένδυση, φυσικό περιβάλλον, δεισιδαιμονίες, ματαιοδοξία, τυχοδιωκτισμός, τυχερά παιχνίδια, μοιχεία κ.λπ.) περιγράφονται με επιστημονική συνέπεια, ευαισθησία και χιούμορ, οι δε βιβλιογραφικές αναφορές προσφέρουν στον αναγνώστη ενδιαφέροντα και γλαφυρά αποσπάσματα.

 

Εικονογραφημένο.

 

1η έκδοση 2018. διαστάσεις:14x20,5 εκ., σελ. 224, ISBN 978-618-81681-6-9

tmp677798187.jpg

«Συνόδεψε την Έλσα μέχρι το σπίτι-της· έμενε στο κέντρο. Έπειτα πήρε ένα ταξί. Ο δρόμος είχε κίνηση· άνθρωποι που κινούνταν προς τη μία και την άλλη κατεύθυνση, μια συνεχής ροή, καθημερινή, συνηθισμένη. Ο νους-του γύρισε στην ορχήστρα, μια ορχήστρα κι ο κόσμος, με πρώτα βιολιά, μαέστρους και σολίστες που υπάρχουν επειδή υπάρχουν τα ανώνυμα έγχορδα, τα ανώνυμα κρουστά και πνευστά, τα ανώνυμα φαγκότα, που κάνουν τον κόσμο να προχωρεί και τα κουδουνάκια του Θωμά που τον ξυπνούν θυμίζοντάς-του να ζει.»

(Το φαγκότο)

...τόσο απολαυστικό διήγημα. Κυριολεκτικά το γλέντησα διαβάζοντάς το! Η ανατροπή είναι απροσδόκητη – ο αναγνώστης περιμένει κάτι να συμβεί, αλλά το μυαλό του (ή το δικό μου τουλάχιστον) δεν πηγαίνει σε αυτό που τον περιμένει στο τέλος. 

Φώτης Βασιλείου, Βυζαντινολόγος

Το διήγημα το βρήκα εξαιρετικό, και ιδίως ανατρεπτικό, και αυτό ήταν που μου άρεσε περισσότερο. Εν τέλει μου μοιάζει αληθινό.

Ευγενία Δρακοπούλου, Ιστορικός Τέχνης

Ευχάριστη έκπληξη το διήγημά σου. Ναι, μου άρεσε πολύ. Ένιωσα τον καλλιτέχνη σαν νά ’μουνα εγώ. Είναι πολύ αληθινό. Κάθε φορά που πέφτει η αυλαία ωριμάζεις και κάποια φορά δεν αντέχεις την πλασματική πραγματικότητα και θέλεις να ελευθερωθείς απο τα δεσμά της.

Αθηνά Λατινοπούλου, Ζωγράφος, Λογοτέχνις

 

1η έκδοση 2018. διαστάσεις:14x20 εκ., σελ. 224, ISBN 978-960-5581-99-2

Scan003.jpg
Scan001.jpg

Νίκος Γ. Μοσχονάς

 

ιστορικός

bottom of page